Auto’s worden vaak gebruikt in films: soms als materiaal voor speciale effecten (we hebben het dan over de crash van een voertuig), en soms wordt van de auto een apart personage gemaakt (bijvoorbeeld de beruchte Batmobile) in de trilogie van Christopher Nolan. Vandaag gaan we het hebben over het aanpassen van auto’s voor de filmindustrie, met de Batmobile als concreet voorbeeld.
Nolan en iets tussen een Lamborghini en een tank
De Batmobile uit de trilogie heeft veel te danken aan het tankachtige voertuig uit Frank Millers Batman: The Dark Knight Returns uit 1986. In 2005 werd “Batman: The Beginning” uitgebracht met een voertuig genaamd de Tumbler. In de film is het gemaakt door het bedrijf van Bruce Wayne. Het voertuig zit vol wapens, is zeer schokbestendig en kan een frameloze sprong maken. Er waren twee versies op ware grootte betrokken bij de opnames. Het voertuig verschijnt twee keer in The Dark Knight. In de daaropvolgende film, uitgebracht in 2012, komen verschillende zogenaamde “Tumblers” voor.
Wat voor upgrades hebben ze bedacht voor deze fictieve hybride? Om er een paar te noemen: de bestuurdersstoel kan naar het midden worden verplaatst, de auto heeft autokanonnen, de achterkleppen zijn gemaakt om het remmen te vergemakkelijken, er is ook een brandbestrijdingssysteem aanwezig, er is een veiligheidsverbinding met benzinecontrole en er is ook een straalmotor aanwezig. Bovendien heeft de auto in de film verschillende radars en technologie toegepast waarmee de omgeving rondom de auto kan worden gescand (doet het je denken aan moderne drone-technologie?) en waarmee ook kan worden voorkomen dat het voertuig wordt gedetecteerd. Weet je trouwens nog dat we het over de tank hadden? Daar komt de bepantsering aan de voorkant vandaan en daarom kan het voertuig andere objecten rammen zonder zichzelf te beschadigen. Ah ja, we zijn natuurlijk vergeten dat je kunt transformeren in een soort motorfiets.
Naast deze vorm van transformaties kwamen ook echte auto’s voor: Chevrolet Camaro, Toyota Supra Mark IV (A80), DeLorean DMC-12, Mercedes-Benz ML en vele minder bekende. Het is merkwaardig dat ze alles veranderden voor de rol: van het uiterlijk van het interieur tot de bumper.
Bumper variaties – www.auto-onderdelen24.nl
Bij het voorbeeld van de laatste zal ik je vertellen wat er in het echt kan worden aangepast. Er zijn bijvoorbeeld verschillende versies van hetzelfde automodel. Het belangrijkste verschil is de uitrusting en het motorvolume. Zo zijn er sportversies en versies die zijn ontworpen voor dagelijks gebruik. Dienovereenkomstig is de eerste aanpassing de installatie van de bumper van de sportversie naar de alledaagse versie. Verder is het mogelijk om de verlichting in de bumper aan te passen (we hebben het over mistlampen). Daarnaast kun je de bumper aanpassen door verschillende overlays (bijvoorbeeld een overlay die de auto optisch verlaagt) en splitters te installeren. Dit zijn de individuele elementen van een sportbumper die nodig zijn om de luchtstroom te wijzigen en de aerodynamica van de auto te verbeteren.
Enkele conclusies
Auto-upgrades zijn een favoriet onderwerp van elke gesofisticeerde voertuigeigenaar. Natuurlijk worden in filmproducties zowel fantasmagorieën bedacht, zoals in het geval van de vleermuisauto, als absoluut echte modellen aangepast. Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld van een verbruiksartikel zoals een bumper, hebben we laten zien hoe eenvoudig het is om veranderingen aan te brengen aan een auto. Dergelijke acties moeten echter zorgvuldig en in overeenstemming met de wettelijke vereisten worden uitgevoerd.
Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.