RECENSIE: The Watcher ‘Mysterieuze thriller met een zwak einde’


Je kent ze wel, van die films en series over creepy horrorhuizen waarbij een gezin geterroriseerd wordt door geesten, moordenaars, zombies e.d. De mysterieuze miniserie The Watcher is er ook zo een, maar dit verhaal is waargebeurd. De gebeurtenissen vonden niet eens zo lang geleden plaats, dus The Watcher kan zomaar nog ergens rondlopen. Brrr….

Droom wordt nachtmerrie

Nora en Dean Brannock hebben het gehad met de drukte en de criminaliteit van de stad. Met hun twee kinderen verhuizen ze naar een groene buitenwijk van Westfield, New Jersey. Al hun spaargeld gaat in het plannetje zitten want een droomhuis is nou eenmaal niet goedkoop. Zij hebben hun zinnen gezet op een prachtig huis uit 1905, met maar liefst zes slaapkamers aan 647 Boulevard. Ze zien zichzelf hier wel wonen: de kinderen lekker spelen in de grote tuin, een beetje gezellig babbelen met de buren, uitgebreid koken in de ruime keuken. Daar geven ze hun spaargeld graag voor uit. Dean wordt binnenkort partner van het bedrijf waar hij werkt en dan komt het financieel weer helemaal goed.

Helaas blijkt de realiteit anders. Ze hebben nog maar drie dagen de koopakte getekend, of ze ontvangen al een verontrustende brief van iemand die zichzelf The Watcher noemt. De teksten van de brieven die je in de serie ziet, zijn de echte teksten. Zo begon de eerste brief met: “657 Boulevard is anxious for you to move in. It has been years and years since the young blood ruled the hallways of the house. Have you found all of the secrets it holds yet? Will the young blood play in the basement?”. In de brief waren details te lezen over de kinderen van het gezin en de werkzaamheden die op dat moment in het huis plaatsvonden. Het was duidelijk dat The Watcher het gezin daadwerkelijk in de gaten hield.

Wie is The Watcher

Tijdens de zeven afleveringen van de miniserie proberen we erachter te komen wie The Watcher is. Dat is niet makkelijk want vrijwel iedereen gedraagt zich vreemd hier in de omgeving. De buren, de makelaar, de politieagent. En dan lijkt ook nog eens iedereen constant maar in en uit de woning te lopen. Dean Brannock kan niet goed omgaan met de situatie en lijkt steeds meer door te draaien. Zou hij de brieven zelf schrijven? Al gaande wordt de toon in de brieven steeds dreigender: “Maybe a car accident. Maybe a fire. Maybe something as simple as a mild illness that never seems to go away but makes you feel sick day after day after day after day after day.”

the watcher recensie

Zwak einde

De mysterieuze thriller is vanaf het begin erg spannend en je wordt er helemaal in meegevoerd. Bobby Cannavale overtuigt als gefrustreerde vader en ook Naomi Watts doet het goed als Nora. Erg leuk om Mia Farrow in de rol van vage buurvrouw te zien. De actrice had al ruim tien jaar niet geacteerd. De geweldige Margo Martindale is ook van de partij als naargeestige buurvrouw. Helaas is het einde van de serie zwak, waardoor je toch met een onbevredigd gevoel blijft zitten. Omdat The Watcher uit de creatieve koker van Ryan Murphy (American Horror Story, Jeffrey Dahmer Story) komt, had ik er toch meer van verwacht. Leuk weetje: in 2016 is al eens een film gemaakt gebaseerd op hetzelfde verhaal en met dezelfde naam, The Watcher.

Fictie vs waargebeurd

Er zijn enkele verschillen tussen de true crime serie en de echte feiten. Zo zijn de namen van het koppel op hun verzoek aangepast. In het echt heet het stel Derek en Maria Broaddus. Ze hebben drie kinderen in plaats van de twee in de serie maar in grote lijnen ligt het verhaal wel dicht bij de werkelijke feiten. Het adres van de woning klopt, al is de serie niet in het huis aan 647 Boulevard gefilmd.

Voordat het Broaddus koppel het huis in 2014 kocht, woonde er een gezin voor maar liefst 23 jaar. Deze mensen beweerden achteraf slechts eenmaal een brief te hebben ontvangen in die periode. Ze hadden de brief naar eigen zeggen weggegooid omdat ze het niet serieus hadden genomen. Uiteindelijk lukte het Derek en Maria Broaddus om het huis, met verlies weliswaar, te verkopen in 2019. Een groot verschil met de serie is dat het gezin er nooit echt gewoond heeft. Nadat ze de eerste brief kregen, waren ze bang voor de veiligheid van hun kinderen. Ze zijn dan ook nooit het huis daadwerkelijk ingetrokken. Een verstandige beslissing.

Recensie geschreven door Frédérique van srsck.com

Bekijk ook